Çocuğu Eğitirken

Her çocuk bir defa eğitilir ve eğitim sürecinde yapılan hataların düzeltilmesi için geriye dönme şansı yoktur. Özellikle çocuk eğitimindeki ilk yıllar, kişilik gelişimi bakımından büyük bir önem taşıdığı için yapılan bazı basit hatalar bile, yaşam boyu çocuğun hayatını olumsuz etkileyebilir. Günümüzde çocuk üzerinde etki bırakan birçok farklı mekanizma var; ancak hâlâ çocuk anne babasının izinde yürümektedir. Yani çocuk anne babasının doğru ve hatalı davranışlarını ayırt etmeksizin kopyalar. Anne babasını çok dikkatli takip eder ve bütün söz ve davranışlarını gelişim düzeyine uygun olarak gelişim sürecine aktarır. Bu süreçte anne babanın hatalı davranışlarının faturası çoğu kez ağır olabilir ve bu bedel çocuk tarafından ödenir.

Bireyin mutlu ve kaliteli bir yaşam sürdürmesi çocuklukta aldığı eğitimle doğrudan bağlantılıdır; çünkü birey yaşama dair ilk deneyimlerini aile ortamında edinir. Bazı yanlış kazanımlar, bireyin toplum tarafından dışlanmasına ve yasal olmayan işler yapmasına yol açabilir. Bazen de çok kırılgan ve hassas bir ruh yapısının gelişmesine neden olabilir ve dolayısıyla ruhsal hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Genellikle insanlar anne babalarından aldıkları eğitimi çocuklarına verirler. Bu aktarma sırasında anne babanın yapmış olduğu hatalar da olduğu gibi taşınır. Kişi, anne babasının kendisine yaptığı hataları, çocuğunun eğitiminde tekrarlar. Kitapta verilen birçok hatayı genellikle bütün anne babalar yapar. Bazı hataları da çok az ebeveyn yapar.

Toplumun her katmanında yer alan ebeveynler, çocuk eğitiminde hatalar yapar; fakat özellikle eğitim düzeyleri yüksek olan birçok ebeveyn de bu hataları yapmaktadırlar. Çocuk eğitimi alanında uzmanlaşmış kişiler bile zaman zaman hata yapabilirler; çünkü birçok durumda pedagojik gerçeklerin, önüne hisler geçebilir. Çocuk eğitimi, sadece anne babayla sınırlı kalmamaktadır, eğitim sürecinde birçok etki unsuru yer alır. Örneğin, hala, teyze, amca, dayı, dede, nine, komşu, televizyon vb. birçok etken çocuk gelişiminde ve eğitiminde baskın rol oynayabilir. Kitabın yazılmasındaki temel amaç, çocuk eğitiminde ebeveynlerin yaptıkları hataları gözler önüne sermek ve yapılan hataların nasıl ve ne şekilde telafi edilebileceğine dair yol göstermektir.

Telafisi olmayan birçok hataya da yer verildi ki, anne baba bu hatalı davranışlardan uzak durabilsin. Kitap boyunca kullanılan anne baba tabirleri genel bir ifade olmaktan çok hata yapan anne babalarla sınırlandırılmalıdır. Çünkü kitabın genel içeri anne baba hatalarından ve bu hataların düzeltilmesine ilişkin önerilerinden oluşmaktadır.

Çocuk eğitim süreci doğumdan önce başladığı için kitapta ebeveynlerin hamilelikten itibaren yaptıkları hatalar ele alınıp işlendi.

 

 KAYNAK: Çetin ÖZBEY, Çocuk Eğitiminde Yapılan Hatalar, İnkılap Kitapevi, İstanbul, 2007.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.